The King’s Speech [2010]



            Nu, nu l-am văzut abia acum, l-am văzut la vremea lui, când era proaspăt lansat şi se afla în cursa pentru Oscar (da, la vremea aia chiar aveam atât de mult timp la dispoziţie încât să fiu la curent cu toate nominalizările), însă l-am revăzut (accidental, pe HBO sau pe DIGI Film că nici nu mai ştiu) acum câteva zile şi ţin să spun că impactul a fost identic şi că mi-a plăcut la fel de mult ca atunci când l-am văzut prima dată. Introducing… „The King’s Speech”.


            Din nefericire, abia acum îmi dau seama că e mult mai uşor să scrii despre un film prost (gen „Tokyo Drift”) decât despre unul foarte bun, în mare parte pentru că nu poţi decât să punctezi relativ succint aspectele şi elementele de succes ale filmului şi, eventual, să cauţi nod în papură, doar de dragul de a veni cu un contra-argument pentru a disputa valoarea filmului. În stilul clasic metodic, o să încep cu cast-ul, dar prezentarea va fi mai degrabă o enumerare, dat fiind că toată pleiada de actori britanici sunt de primă mână şi nu cred că au nevoie de prea multe prezentări. Anyway, în cazul în care nu ştiţi de unde să-i luaţi, vă spun că mai toţi au jucat în filmele din seria Harry Potter (ador filmele, dar şi mai mult ador cărţile… până la manie). Deci, într-o ordine mai mult sau mai puţin aleatorie, îi avem pe Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Guy Pearce, Michael Gambon, Timothy Spall, Derek Jacobi, Jennifer Ehle şi lista poate continua.

            Cât despre film în sine… Ce să zic? Pasionaţii de istorie, mai ales de cea modernă şi contemporană, vor avea orgasme mentale la fiecare 5 minute pentru simplul fapt că pot vizualiza ceea ce ştiu deja. Pentru restul telespectatorilor (mai puţin cei pe care filmele cu iz biografico-istorico îi lasă reci) filmul e o ocazie de a se pune la curent cu o mică parte din istoria modernă a Marii Britanii, mai ales că povestea e presărată cu umor tipic britanic, cel care e plin de remarci sarcastice, de replici formale, dar intime în acelaşi timp şi de retorte spuse fără nici un zâmbet pe buze. În plus, aflăm un detaliu pe care poate nu îl ştiam (eu cu siguranţă nu) şi anume că regele George al VI-lea, tatăl actualei regine Elisabeta a II-a era dislexic, dar dislexic rău, de-a lungul câtorva decenii şi cu speranţe mici de „vindecare”.

            Nu ştiu ce altceva să mai spun. Filmul ţine două ore fără două minute, dar jur că nu simţi când trece timpul şi nu că s-ar întâmpla cine ştie ce minuni prin el. Nu, povestea e destul de statică dar, într-un fel sau altul, te ţine în priză. Colin Firth este absolut genial în rolul principal şi consider că a meritat pe deplin Oscarul pentru performanţa asta şi nu doar pentru abilitatea de a se bâlbâi la comandă, ci pentru că reuşeşte într-adevăr să te facă să empatizezi cu un personaj (mai mult istoric decât fictiv) despre care poate chiar nu ştiai prea multe. În concluzie, DE VĂZUT, NEAPĂRAT !! :)


OBSERVAŢII

Notă IMDb: 8.2
Notă personală: 8.5
Plot: Ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, plot-ul nu este foarte complex. Din contră, e previzibil şi uşor de urmărit, dar mai important în filmul ăsta e că, deşi ştii că George/Bertie o să ajungă rege încă din primul minut, contează mult mai mult drumul până acolo şi realizările lui, profesionale şi personale.
Cast: Deşi nu mă topesc după Colin Firth, trebuie să recunosc că jocul lui actoricesc a fost fără de cusur. În schimb, o ador pe Helena Bonham Carter, care mi se pare o actriţă foarte versatilă. Aici, în rolul reginei-consoarte, a făcut un rol de excepţie, mai ales că a trebuit să alterneze între a fi extrem de rece şi formală şi extrem de tandră cu soţul ei. 10+ pentru ea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu