The Big Bang Theory [2007 - ]




            Cu ocazia începutului unui nou sezon „The Big Bang Theory” şi anume ieri (adică 26 septembrie), m-am gândit că aş putea să vorbesc despre serialul ăsta pe care l-am îndrăgit de la primul episod şi pe care mi l-au recomandat foarte mulţi oameni, cu menţiunea că „mori de râs” uitându-te la el. Ce-i drept, n-am fost dezamăgită şi chiar şi acum, revăzând unele episoade, am aceeaşi reacţie la anumite replici sau scene – râd în hotote, în ciuda faptului că ştiu dinainte ce o să se întâmple. Aşa că azi vorbim despre unul din cele mai bune seriale de comedie şi asta nu o spun doar eu, ci şi numeroasele premii câştigate de-a lungul timpului: Golden Globe, Primetime Emmy, Satellite, AFI şi aşa mai departe.


            Bun, acum că am terminat cu laudele, să vorbim puţin şi despre cast, deşi sincer, am senzaţia că paragraful ăsta o să fie un pic cam redundant. Dar să nu pornim de la premisa că toată lumea ştie despre ce vorbesc. Deci, avem (sau am ajuns să avem) 7 personaje, interpretate de Jim Parsons, Johnny Galecki („In Time” sau „Hancock”), Simon Helberg, Kunal Nayyar, Kaley Cuoco, Mayim Bialik şi Melissa Rauch. Aş prefera să nu intru în prea multe detalii, mai ales că majoritatea actorilor au ajuns la un alt nivel de faimă după ce au început filmările la „The Big Bang Theory” şi să pun puţin mai mult accentul pe ce se întâmplă în serial. Paranteză: Chuck Lorre (unul din creatori alături de Bill Prady) „se ocupă”, printre altele, şi de „Two and a Half Men”.

            Practic, e vorba de un grup de 4 prieteni (Leonard, Sheldon, Howard şi Raj) care se încadrează perfect în tipologia nerd, în sensul că pe lângă coeficientul de inteligenţă ridicat şi titlul de Doctor în fizică (mai puţin Howard, care are doar un Master), cei patru au şi hobby-uri „corespunzătoare” categoriei (benzi desenate, video games, Dungeons and Dragons, Star Trek, etc.) şi nici nu stau extraordinar de bine la partea de socializare (Sheldon e aproape catastrofal). În scenă apare Penny, noua vecină a lui Leonard şi a lui Sheldon, o tânără cu aspiraţii de actriţă, dar care nu reuşeşte să dea lovitura; pe parcurs mai apar două personaje feminine, Bernadette şi Amy, iubitele lui Howard, respectiv Sheldon. Şi mă opresc aici pentru că risc să divulg mai mult decât e cazul şi pentru că paragraful ăsta e oricum destul de alambicat.

            Cât despre poveste… Evident, accentul se pune pe relaţiile dintre personaje, atât cele amoroase, cât şi cele de prietenie din interiorul grupului. Schimburile de replici sunt de cele mai multe ori spumoase şi cu un umor subtil încât sunt momente în care nici nu poţi să râzi, ci rămâi, pur şi simplu, siderat. În plus, avem şi o latură oarecum educativă, exprimată prin frânturile de informaţie pe care le deţine Sheldon şi pe care simte nevoia imperioasă de a le împărtăşi cu ceilalţi; şi când zic „informaţie” mă refer la absolut orice, de la inventatorul ketchup-ului la Teoria Corzilor. Cu toate astea, există un echilibru bine gândit între partea serioasă a scenariului, ca să zic aşa, şi cea relaxată, în care ni se arată cum evoluează personajele, dar şi relaţiile dintre ei, toate într-o notă amuzantă, presărată cu sarcasm şi ironie fină. Nu mai zic nimic altceva decât că serialul ăsta e neapărat DE VĂZUT !! :)


OBSERVAŢII

Notă IMDb: 8.5
Notă personală: 8.9
Plot: Nu cred că observaţia pe care urmează s-o fac intră chiar la categoria asta, dar nu ştiu unde altundeva s-o pun. Un detaliu care mie îmi place extrem de mult e faptul că fiecărui personaj în parte (cu excepţia lui Penny) i s-a atribuit un anumit stil vestimentar sau, mai degrabă, tipar, care este respectat cu sfinţenie de la primul sezon. De exemplu, Leonard poartă mai mereu hanorace cu glugă, în timp ce Howard are bluze pe gât (aşa-numitele turtlenecks) de toate culorile.

           

3 comentarii: