The Body [2012]



(El Cuerpo)

             Spuneam cândva, demult că îmi plac foarte mult filmele gen puzzle, la care trebuie să fii atent de la primul minut şi până la ultimul ca nu cumva să ratezi vreun detaliu esenţial fără de care n-ai mai înţelege nimic. Ei bine, ultimul astfel de film pe care l-am văzut a fost „Side Effects”, însă aseară am avut inspiraţia de a alege un film care s-a dovedit a fi extraordinar cam din toate punctele de vedere. Filmul despre care o să vorbesc azi mi-a fost recomandat de un bun prieten acum ceva timp şi este tot un film european, însă de data asta spaniol şi se numeşte „The Body” (în varianta originală, „El Cuerpo”).


            Să discutăm puţin şi despre cast; personajele principale, ca să zic aşa, sunt în număr de patru (o să detaliez cât de curând) şi sunt interpretate de José Coronado, Hugo Silva, Belén Rueda şi Aura Garrido. În ciuda faptului că nu e vorba chiar de nişte iluştri anonimi, eu nu cred să-i mai fi văzut în vreun film. Aş adăuga, în schimb, că Belén Rueda a jucat în „The Orphanage” („El Orfanato”) şi „The Sea Inside” („Mar Adentro”).

            Cât despre poveste… Wow! Dacă ar fi să fac cel mai scurt rezumat cu putinţă, ar fi că de la morgă ajunge să lipsească un cadavru în circumstanţe cel puţin dubioase, iar poliţia îşi bate capul o noapte întreagă să rezolve misterul. Varianta puţin mai complexă include un detectiv care nu reuşeşte să treacă peste accidentul din urmă cu 10 ani în care şi-a pierdut viaţa soţia sa, un tip care încearcă să-şi ucidă soţia mai în vârstă pentru a obţine averea acesteia şi amanta lui, o tânără de 23 de ani care nu acceptă să fie pe locul doi. Ah, era să uit: corpul despre care e vorba în titlu îi aparţine soţiei înşelate. Poate că n-aţi înţeles ce legătură au oamenii ăştia unii cu alţii; să ştiţi că nici eu nu am înţeles până în ultimele 5 minute şi tocmai asta a fost ideea regizorului, să ne ţină în ceaţă până la momentul oportun.

            Însuşi faptul că plot-ul e atât de alambicat şi de complex reprezintă punctul forte al filmului, iar faptul că elementele sunt dezvăluite rând pe rând are rolul de a-ţi menţine interesul treaz de la început până la sfârşit. În plus, firul narativ nu e liniar – avem parte de multe flashback-uri care explică povestea şi vin cu nişte informaţii suplimentare fără de care filmul n-ar avea consistenţă. Din fericire, n-avem prea multe personaje, ceea ce e un lucru bun, zic eu, pentru că, altfel, povestea ar părea foarte încărcată. Iar deznodământul te lasă, la propriu, cu gura căscată, deoarece cu câteva minute înainte să ţi se explice totul, ajungi să faci nişte speculaţii care n-au nici în clin, nici în mânecă cu realitatea. Cu alte cuvinte, neapărat DE VĂZUT !! :)


OBSERVAŢII

Notă IMDb: 6.8
Notă personală: 9.0
Plot: Foarte consistent, fără găuri, fără lipsuri şi extrem de complicat. Fiind de tipul „mister”, ai loc să faci presupuneri cât cuprinde, iar satisfacţia de a fi avut dreptate e nemărginită. În plus, subiectul e interesant şi destul de original.
Cast: Câte o bilă albă pentru Jaime Coronado, care l-a interpretat pe detectiv cu mult patos şi care a reuşit să transmită telespectatorilor o gamă foarte variată de trăiri şi pentru Hugo Silva, pentru maniera impecabilă în care se transpune în pielea celui care se ştie cu musca pe căciulă, dar care încearcă din răsputeri să lase impresia că totul e în regulă.
Imagine: Tranziţiile şi mai ales cadrele sunt absolut geniale, în sensul că unele scene sunt filmate din nişte unghiuri total neobişnuite. Un singur exemplu: detectivul deschide sacul în care se află un cadavru, însă este filmat prin fanta lăsată de fermoarul deschis!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu