The Day I Saw Your Heart [2011]


(Et soudain tout le monde me manque)


            Ştiu că devin obositoare pentru că încep iar cu deja clasica axiomă conform căreia filmele europene sunt infinit mai bune decât cele americane, cel puţin în ceea ce priveşte anumite teme şi subiecte abordate, aşa că o să vă spun direct că azi o să vorbesc despre un film francez care m-a făcut pe rând să zâmbesc, să mă întristez, să râd, să plâng, să sufăr alături de personaje şi să zâmbesc din nou la final, aşa cum numai filmele franţuzeşti ştiu şi pot s-o facă. Şi ca să nu încep o altă frază infinit de lungă, filmul în cauză se numeşte (în limba lui nativă) „Et soudain tout le monde me manque” („Şi brusc mi se face dor de toată lumea”).


            O să trecem la cast şi vă spun de pe acum că n-avem de-a face cu nume prea cunoscute (bine, poate că ei or fi cunoscuţi în ţara lor, dar la nivel mondial rămân, din nefericire, nişte iluştri anonimi). Cu toate astea, o să menţionez măcar actorii din rolurile principale, şi anume Mélanie Laurent (ea a jucat şi în „Inglorious Basterds”, printre altele), Michel Blanc, Claude Perron, Florence Loiret Caille, Guillaume Gouix, Manu Payet şi mulţi, mulţi alţii, toţi foarte naturali şi foarte degajaţi în rolurile unor personaje cel puţin ciudate din punct de vedere al integrării sociale şi al relaţiilor interpersonale.

            Dar să vorbim şi despre poveste, care, conform axiomei menţionate la început, nu are un fir narativ bine definit. E vorba despre o familie bizară, compusă din două surori vitrege şi tatăl lor recăsătorit cu o femeie nu cu mult mai în vârstă decât ele. Fiecare din cele două are ceva să-i reproşeze tatălui, asta pe lângă faptul că pe ambele le-a abandonat (şi, implicit, pe mamele lor) când erau mici pentru a concerta cu un cvartet de jazz în toată lumea. Justine are probleme în a menţine o relaţie de lungă durată, Dominique îşi doreşte cu disperare un copil cu soţul ei, dar cei doi se văd nevoiţi să recurgă la adopţie, în timp ce tatăl lor, Eli, se pregăteşte să devină din nou tată, în ciuda vârstei înaintate şi a protestelor din partea fiicelor sale.

            Mă gândesc că până acum nu am spus mai nimic interesant. Ei bine, dacă recitiţi paragraful al treilea o să vă daţi seama că tot filmul se învârte în jurul relaţiilor familiale şi al nevoii de a învăţa să faci compromisuri şi să ierţi, mai ales atunci când faci parte dintr-o familie nu tocmai convenţională. Aşa cum am mai zis, filmul e un amalgam de trăiri şi de emoţii transmise cu atâta acurateţe telespectatorilor încât e imposibil să nu empatizezi măcar cu unul dintre personaje. Evident, ceea ce am povestit eu din plot mai devreme nu reprezintă decât 25%, pentru că povestea e mult mai complexă, mult mai înduioşătoare, iar spre final se întâmplă nişte chestii care schimbă atmosfera filmului şi tonul poveştii la 180 de grade. Cu alte cuvinte, pentru o „poveste de viaţă” veritabilă, filmul e neapărat DE VĂZUT !! :)


OBSERVAŢII

Notă IMDb: 6.3
Notă personală: 7.0
Cast: O să mă repet şi o să spun din nou că personajele sunt toate cam ciudăţele, însă apogeul îl atinge Eli, tatăl celor două surori, un tip dezinvolt şi oarecum detaşat de problemele lumeşti, pe care actorul Michel Blanc îl defineşte prin aerul lui jovial şi prin replicile aruncate cu o nonşalanţă şi o inocenţă ieşite din comun.
Plot: Poate că povestea nu are nimic extraordinar, dar măcar e originală, iar abordarea temei (relaţiile familiale) se face cu totul altfel spre deosebire de filmele de la Hollywood, în care uneori se pune prea mult accentul pe izbucniri emoţionale şi certuri explozive. În plus, deşi finalul e uşor previzibil, punctul culminant e cel care e cu totul neaşteptat, mai ales că până la momentul respectiv nici nu realizezi că scena respectivă are potenţialul de a deveni punct culminant (o să înţelegeţi dacă o să vedeţi filmul :P).
Coloană sonoră: Rareori am ocazia să văd filme în care coloana sonoră chiar e gândită, şi nu alcătuita superficial, doar ca să „îmbrace” o serie de cadre în care nu vorbeşte nimeni. Ei bine, de data asta am avut ocazia să aud un melanj de melodii care mai de care mai interesante şi din genuri cât se poate de variate, iar când am auzit şi Nina Simone cu „Feeling Good” am zis că am atins Nirvana muzicală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu